Buraczki wiosenne

0 (0 ocen)

  • 15 min

Na wiosnę brakuje nam trochę witamin i mikroelementów, trzeba się jakoś ratować i właśnie takie surówki nam pomogą. Buraczki, jak najbardziej bo każdy lubi, ale trzeba je jeszcze trochę podrasować :) podaję wersję na ostro z dodatkiem czosnku, kiełków i pestek słonecznika.

  • 15 min

Składniki:

  • Proporcje na 4 osoby :

    4 średnie wcześniej ugotowane lub upieczone buraki ćwikłowe
    1/2 szt. cebuli
    1 duży przeciśnięty ząbek czosnku
    1,5 łyżki jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki cukru + 2 łyżeczki soku z cytryny + sól + szczypta pieprzu cayenne
    łyżka pestek słonecznika
    kępka kiełków (u mnie rzodkiewki własnego siewu)

Buraczki wiosenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hlx9vq 1. Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać posiekaną cebulę, czosnek, przyprawić do smaku.
    Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, dodać do buraczków, wymieszać z jogurtem i kiełkami.
  • 2. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy