Bułki z ostropestem i chia

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Domowe bułeczki z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Proste i pyszne. Bez konieczności sporządzania rozczynu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 10 bułek:
    350 g mąki pszennej
    200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    300 ml ciepłej wody
    2 łyżki oleju
    10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania)
    4 łyżeczki nasion chia
    4 łyżeczki mielonego ostropestu
    1 łyżka miodu
    1,5 łyżeczki soli morskiej

Bułki z ostropestem i chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dodać do miski i wyrobić elastyczne ciasto.
  • 2. Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 45 minut.
  • 3. Po tym czasie jeśli ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, naciąć i ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min.
  • 4. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut.

Porady

Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy