Bułki musztardowe

0 (0 ocen)

Domowe bułki z delikatnie wyczuwalnym smakiem musztardy.Najlepsze z samym masłem plasterkiem wędliny czy sera.

Składniki:

  • (Na 12 bułek)
    800g.mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka
    100g. roztopionego masła
    10g.świeżych drożdży
    2 łyżki musztardy chrzanowej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka soli
    suchy mak
    papier do pieczenia

Bułki musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem,łyżką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka-odstawić w ciepłe miejsce na 10-15min. do wyrośnięcia.
  • ciasto 2. Do miski wsypać mąkę oraz sól.
    Dodać musztardę,roztopione masło,resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże.
    Wyrabiać ciasto ok.10min.aż stanie się gładkie i elastyczne.
    Przykryć je suchą ścierką odstawić w ciepłe miejsce na 1h. do wyrośnięcia.
  • bułeczki przed pieczeniem 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać 5 min.
    Rwać po kawałku formując podłużne bułeczki.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,układać bułki.
    każdą lekko spłaszczyć dłonią zrobić trzy ukośne nacięcia ostrym nożykiem,posypać je makiem.
  • upieczone bułeczki 4. Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy