Bułki dynie

0 (0 ocen)

Teraz w okresie jesiennym stragany pełne dyni. To może zachęcę was do upieczenia pysznych domowych bułek w kształcie dyni.

Składniki:

  • Ciasto:
    270 g mąki chlebowej T750
    110 g mąki orkiszowej T650
    7 g suszonych drożdży
    125 ml mleka
    1 jajko
    50 g stopionego masła
    100 g startej dyni
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru brązowego
    Do posmarowania:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    orzechy pekan

Bułki dynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera przesiać mąkę chlebową, wsypać mąkę orkiszową, sól, drożdże, cukier i wymieszać. Wlać letnie mleko, rozpuszczone letnie masło wbić jajko i za pomocą kocówki do ciast drożdżowych tzw. haka zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Na samym końcu dodać startą dynię i jeszcze chwilkę zmiksować. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Blat lekko oprószyć mąką przełożyć ciasto, uformować wałek i podzielić na 10 części. Z każdej części uformować kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ostrym nożem zrobić 6-7 nacięć około 2 cm po zewnętrznej stronie. Przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Do środka każdej bułeczki wcisnąć aż do samej blaszki połówkę orzecha pekan. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 190 stopniach około 20 minut. Studzić na metalowej kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy