Bułeczki dynie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Efektowne bułeczki, które zawierają dynie również w swoim składzie.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 180g puree z dyni hokkaido
    450g mąki wrocławskiej
    180 ml letniego mleka
    1 jajko
    40g roztopionego i przestudzonego masła
    50g cukru
    1/3 łyżeczki soli
    7g drożdży w proszku lub 25g świeżych (wtedy trzeba zrobić zaczyn)

    Jeśli robimy ze świeżych drożdży to mleko z przepisu wymieszać z drożdżami, rozpuścić je i dodać 1 łyżeczkę cukru i odstawić na 10 min. do wyrośnięcia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki dynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować puree z dyni: pociąć ją na kawałki, wydrążyć nasiona i upiec w 180 stopniach w piekarniku około 30 minut. Po upieczeniu wydrążyć i odmierzyć 180g puree.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i wyrabiać około 10 minut końcówką z hakiem na elastyczne gładkie ciasto. Przykryć na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować kule. Każdą lekko spłaszczyć, zawiązać z 4 stron sznurkiem po skosie, aby uzyskać kształt dyni i ułożyć na blaszce. Przykryć na 30 min. do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte bułki włożyć do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika i piec 25 minut. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć sznurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować