Bułeczki dynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować puree z dyni: pociąć ją na kawałki, wydrążyć nasiona i upiec w 180 stopniach w piekarniku około 30 minut. Po upieczeniu wydrążyć i odmierzyć 180g puree.
2.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i wyrabiać około 10 minut końcówką z hakiem na elastyczne gładkie ciasto. Przykryć na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować kule. Każdą lekko spłaszczyć, zawiązać z 4 stron sznurkiem po skosie, aby uzyskać kształt dyni i ułożyć na blaszce. Przykryć na 30 min. do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte bułki włożyć do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika i piec 25 minut. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć sznurek.
Komentarze