Smaczne bułeczki z gęstym lukrem i soczystym nadzieniem
60 min
Składniki:
ciasto:
100 g masła
1/5 szkl mleka
1 i pół szkl mąki
250 g twarogu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 opakowanie cukru waniliowego
farsz:
2 małe jabłka
2 duże łodygi rabarbaru
szczypta cukru waniliowego, cynamonowego i cynamonu
lukier:
2/3 szk cukru pudru
trochę wody lub soku z cytryny
Bułeczki serowe z jabłkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić z mlekiem w rondelku, odstawić do przestudzenia. W tym czasie umyć i pokroić w kostkę rabarbar i jabłka, doprawić cukrami i cynamonem. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek, wymieszać łopatką. Następnie wlać masło, wymieszać i dodać rozgnieciony widelcem twaróg. Zagnieść szybko ciasto i rozwałkować na podsypanej mąka stolnicy na cienki placek. Wykrawać kwadraty i nakładać nadzienie,dokładnie sklejać.
Piec ok 30 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Studzić na kratce. po ostudzeniu polać gorącym gęstym lukrem.
Porady
Z podanej ilości składników wyszło mi 16 różnej wielkości porcji.
Komentarze