bułeczki serowe z jabłkami i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne bułeczki z gęstym lukrem i soczystym nadzieniem

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    100 g masła
    1/5 szkl mleka
    1 i pół szkl mąki
    250 g twarogu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    1 opakowanie cukru waniliowego

    farsz:
    2 małe jabłka
    2 duże łodygi rabarbaru
    szczypta cukru waniliowego, cynamonowego i cynamonu

    lukier:
    2/3 szk cukru pudru
    trochę wody lub soku z cytryny

Bułeczki serowe z jabłkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić z mlekiem w rondelku, odstawić do przestudzenia. W tym czasie umyć i pokroić w kostkę rabarbar i jabłka, doprawić cukrami i cynamonem. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek, wymieszać łopatką. Następnie wlać masło, wymieszać i dodać rozgnieciony widelcem twaróg. Zagnieść szybko ciasto i rozwałkować na podsypanej mąka stolnicy na cienki placek. Wykrawać kwadraty i nakładać nadzienie,dokładnie sklejać.
    Piec ok 30 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
    Studzić na kratce. po ostudzeniu polać gorącym gęstym lukrem.

Porady

Z podanej ilości składników wyszło mi 16 różnej wielkości porcji.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy