Już nie raz robiłam bułeczki, ale te są naprawdę wyjątkowo smaczne. Dodatek twarożku sprawia, że są lekko wilgotne, a po odgrzaniu w piekarnku idealnie chrupiące. Naprawdę polecam!!
Bułeczki pszenne z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W odrobinie letniej wody rozpuścić drożdże i cukier. Zaczyn odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać, stopione masło, twarożek oraz 2 jajka. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1i1/2 godz, by podwoiło swoją objętość.
2.Następnie formować małe bułeczki i układać na blasze. Oprószyć delikatnie mąką, przykryć i odstawić jeszcze na pół godz.
3.Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i makiem i piec 15-20 min w temp. 190st.
Komentarze