Bułeczki pszenne z twarożkiem

0 (0 ocen)

Już nie raz robiłam bułeczki, ale te są naprawdę wyjątkowo smaczne. Dodatek twarożku sprawia, że są lekko wilgotne, a po odgrzaniu w piekarnku idealnie chrupiące. Naprawdę polecam!!

Składniki:

  • 3 dag drożdży,
    1/4 szkl cukru,
    2 łyżeczki soli,
    4,5 szkl. mąki,
    3 jajka,
    400 g twarożku wiejskiego,
    2 łyżki stopionego masła,
    sezam,
    mak.

Bułeczki pszenne z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W odrobinie letniej wody rozpuścić drożdże i cukier. Zaczyn odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać, stopione masło, twarożek oraz 2 jajka. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1i1/2 godz, by podwoiło swoją objętość.
  • 2. Następnie formować małe bułeczki i układać na blasze. Oprószyć delikatnie mąką, przykryć i odstawić jeszcze na pół godz.
  • 3. Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i makiem i piec 15-20 min w temp. 190st.

Komentarze

Podobne przepisy