BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis podejrzałam ostatnio w tv. Tak zaciekawił mnie majonez dodany do ciasta drożdżowego, że postanowiłam od razu wypróbować przepis i trzeba przyznać, że bułeczki wyszły bardzo smaczne. Mięciutkie i pachnące. Nadzienie lekko zmodyfikowałam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 ml mleka
    50 g drożdży
    50 g masła
    50 g cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 żółtka
    1 łyżka majonezu
    0,5 kg mąki
    Nadzienie:
    duża śmietana 30%
    1 cukier wanilinowy
    2-3 śmietan-fixy
    1 kg truskawek
    ew. cukier do smaku

Bułeczki drożdżowe z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki drożdżowe 1. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże ucieramy z cukrem, dolewamy pół szklanki letniego mleka, zasypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy zaczyn urośnie wlewamy go do mąki. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrabiamy. Na koniec dodajemy wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu uzyskania elastycznego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8,9 części i formujemy okrągłe lub podłużne bułeczki. Wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w 170 st. do zrumienienia (ok. 20 min).
    Nadzienie:
    Truskawki kroimy i zasypujemy cukrem wanilinowym.Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan-fiksami i łączymy z truskawkami. Masą napełniamy przekrojone bułeczki. Możemy posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy