Bułeczki budyniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis dostałam od mojej mamy . Te bułeczki są bardzo pyszne mój mąż je uwielbia. Umilą długie zimowe wieczory:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • kilogram mąki , 0.5 l mleka ,10 dag drożdży , 4 żółtka , cukier waniliowy , 2 łyżki proszku do pieczenia , 3/4 szklanki oleju , połowa szklanki cukru , budyń .

Bułeczki budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć i roztopić w mleku . Dodać Cukier waniliowy , proszek do pieczenia , olej , cukier kryształ , jaja a na końcu mąkę . Zarobić ciasto , dać do wyrośniecia na godzinę do ciepłego miejsca . Ugotować budyń . Formować bułeczki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a na górę kłaść przestudzony budyń . Piec w temp 170 stopni ok 30 minut .

Porady

Można także budyn dodac do srodka bułeczek i zawinąć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy