Jedno z tych dań, jakie powstają w wyniku „przeciągu” w lodówce, czyli resztkowy obiad
Składniki:
40 dag brukselki
3 długie odtłuszczone parówki wieprzowe (może być więcej)
mały kawałek sera gouda – kwadracik o boku ok. 3 cm – starty na tarce o dużych oczkach
ziarno sezamu do posypania
łyżka oleju
sól
Brukselka z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę oczyścić z wierzchnich, brzydkich liści, odciąć końcówki ogonków, opłukać. Jeśli kapustki są różnej wielkości, większe, od strony ogonka naciąć na pół, lub na krzyż, żeby równo się ugotowały. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować do momentu aż będą miękkie, ale nadal jędrne – około 12-15 minut. Odcedzić.
Parówki obrać z osłonek, każdą pokroić na sześć kawałków, a kawałki naciąć z obu stron na krzyż. Zrumienić je lekko na rozgrzanym oleju, dołożyć ugotowaną brukselkę i chwilkę smażyć razem, aż brukselka zacznie się przysmażać.
Posypać startym serem, przykryć i dusić chwilkę, tylko do rozpuszczenia sera. Przełożyć na talerz i posypać sezamem.
Komentarze