Brownie

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, klasyczne, mocno czekoladowe ciasto, które zachwyci małych i dużych smakoszy słodkości.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 175 g gorzkiej czekolady (ewentualnie 100 g gorzkiej i 75 mlecznej)
    2 małe jajka
    125 g masła
    50 g mąki pszennej lub orkiszowej
    75 g brązowego cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    opcjonalnie kamyczki czekoladowe

Brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na jasną i puszystą pianę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w funkcji góra-dół.
    Do masy jajecznej dodajemy chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Łączymy ze sobą. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie łączymy. Małą blaszkę lub tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Wylewamy do niej masę, posypujemy czekoladowymi kamyczkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto gotowe, można kroić, smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy