Pyszne, klasyczne, mocno czekoladowe ciasto, które zachwyci małych i dużych smakoszy słodkości.
35 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
175 g gorzkiej czekolady (ewentualnie 100 g gorzkiej i 75 mlecznej)
2 małe jajka
125 g masła
50 g mąki pszennej lub orkiszowej
75 g brązowego cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie kamyczki czekoladowe
1.Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na jasną i puszystą pianę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w funkcji góra-dół.
Do masy jajecznej dodajemy chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Łączymy ze sobą. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie łączymy. Małą blaszkę lub tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Wylewamy do niej masę, posypujemy czekoladowymi kamyczkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto gotowe, można kroić, smacznego!
Komentarze