Boczek z rozmarynem i kolorowym pieprzem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To zapraszam na kanapeczki!, z domowym boczkiem...mniam , mniam....Kto ma ochotę, to wystarczy garść ziół i chęć do spędzenia w kuchni kilku chwil. A jaki efekt i zapach i smak, domowe wędliny są najlepsze!.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na moją kompozycję ziół i przypraw do boczku:

    1 - 1.2 kg surowego boczku
    gałązka rozmarynu
    2 łyżeczki soli peklowej
    1 łyżeczka soli morskiej
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 liście laurowe
    łyżeczka kolorowego pieprzu
    6-7 ziaren ziaren ziela angielskiego
    2-3 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Boczek z rozmarynem i kolorowym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami, polewany oliwą, obkładamy liśćmi laurowymi i gałązką rozmarynu, wkładamy do foremki do zapiekania, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
    2. Zamarynowany boczek z foremką wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 90 minut. Boczek wspaniały na zimno i na gorąco.

Komentarze

Podobne przepisy