To zapraszam na kanapeczki!, z domowym boczkiem...mniam , mniam....Kto ma ochotę, to wystarczy garść ziół i chęć do spędzenia w kuchni kilku chwil. A jaki efekt i zapach i smak, domowe wędliny są najlepsze!.
2 godz.
Składniki:
Składniki na moją kompozycję ziół i przypraw do boczku:
1 - 1.2 kg surowego boczku
gałązka rozmarynu
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka soli morskiej
3 łyżki oliwy z oliwek
3 liście laurowe
łyżeczka kolorowego pieprzu
6-7 ziaren ziaren ziela angielskiego
2-3 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Boczek z rozmarynem i kolorowym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Boczek myjemy i osuszamy. Nacieramy wszystkimi przyprawami, polewany oliwą, obkładamy liśćmi laurowymi i gałązką rozmarynu, wkładamy do foremki do zapiekania, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.
2. Zamarynowany boczek z foremką wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 90 minut. Boczek wspaniały na zimno i na gorąco.
Komentarze