Błyskawiczny biszkopt jabłeczny

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ma bardzo delikatny smak i wręcz rozpływa się w ustach

  • 35 min

Składniki:

  • 6 jajek
    6 łyżek mąki ryżowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    jabłka: 5-6 sztuk
    1 galaretka owocowa o dowolnym smaku
    1 łyżeczka cynamonu

Błyskawiczny biszkopt jabłeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę przy pomocy miksera, następnie ostrożnie dodajemy po 1 żółtku (miksując ciągle), mąkę i proszek do pieczenia. Tak przygotowaną masę umieszczamy na blasze (lub keksówce, etc.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min
  • 2. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i lekko podsmażamy (z niewielką ilością wody i cukru), przyprawiamy cynamonem, galaretkę przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu
  • 3. Upieczony biszkopt przekrajamy na pół i przekładamy galaretką i masą jabłeczną. Dekorujemy wierzch wedle uznania. Smacznego!

Porady

Dla uproszczenia (i oszczędności czasu) galaretkę można zastąpić dżemem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy