Błyskawiczny biszkopt jabłeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę przy pomocy miksera, następnie ostrożnie dodajemy po 1 żółtku (miksując ciągle), mąkę i proszek do pieczenia. Tak przygotowaną masę umieszczamy na blasze (lub keksówce, etc.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min
2.Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i lekko podsmażamy (z niewielką ilością wody i cukru), przyprawiamy cynamonem, galaretkę przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu
3.Upieczony biszkopt przekrajamy na pół i przekładamy galaretką i masą jabłeczną. Dekorujemy wierzch wedle uznania. Smacznego!
Porady
Dla uproszczenia (i oszczędności czasu) galaretkę można zastąpić dżemem
Komentarze