Błyskawiczna baba wielkanocna makowo-migdałowa

  • wyświetlono: 182 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo aromatyczne ciasto idealne na rodzinne świętowanie

Małgosia79
  • 60min

Składniki

Składniki:
po 1 szklance białek,cukru mąki,oleju rzepakowego i maku
1 op.cukru waniliowego
1 łyżka posiekanych migdałów
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
szczypta soli
ew. jedna czekolada na polewę

Sposób przygotowania przepisu:

Błyskawiczna baba wielkanocna makowo-migdałowa

  • 1.
    Białka ubić ze szczyptą soli i cukrami,gdy piana będzie już sztywna , ciągle mieszając mikserem dodać po kolei mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,olej,mak, migdały i olejku migdałowego.Ciasto wylać do wcześniej wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą formy babkowej.Piec ok.50 minut w temperaturze 180 st.C do tzw.suchego patyczka.po ostudzeniu oblać rozpuszczoną czekoladą i ew. można posypać słupkami migdałów.Smacznego!!!

Porady

Zamiast migdałów można użyć orzechów włoskich bądź laskowych wg. uznania

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemigdałymakbiałkaprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

baba wielkanocna migdał

Dodane przez: Neblina36

puszysta baba migdałowa

Migdałowa babka wielkanocna,puszysta,wspaniale...

Baba

Dodane przez: Konto nieaktywne

Baba na Wielkanocnym stole

Piękna i smaczna dekoracja na twoim...

babka

Dodane przez: izaa_a

wielkanocna baba zaparzana...

Babka jest trochę czasochłonna...

image-18o6jcr

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Drożdżowa Baba Wielkanocna z rodzynkami

Za kilkanaście dni Wielkanoc, oto...

Babka makowo-migdałowa

Dodane przez: alaaa

Babka makowo-migdałowa

Babka z dodatkiem maku, mąki migdałowej...

Wielkanocna baba

Dodane przez: mysza75

Baba wielkanocna

Tradycyjna baba mojej babci która...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE