Błyskawiczna baba wielkanocna makowo-migdałowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo aromatyczne ciasto idealne na rodzinne świętowanie

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    po 1 szklance białek,cukru mąki,oleju rzepakowego i maku
    1 op.cukru waniliowego
    1 łyżka posiekanych migdałów
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    kilka kropel olejku migdałowego
    szczypta soli
    ew. jedna czekolada na polewę

Błyskawiczna baba wielkanocna makowo-migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białka ubić ze szczyptą soli i cukrami,gdy piana będzie już sztywna , ciągle mieszając mikserem dodać po kolei mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,olej,mak, migdały i olejku migdałowego.Ciasto wylać do wcześniej wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą formy babkowej.Piec ok.50 minut w temperaturze 180 st.C do tzw.suchego patyczka.po ostudzeniu oblać rozpuszczoną czekoladą i ew. można posypać słupkami migdałów.Smacznego!!!

Porady

Zamiast migdałów można użyć orzechów włoskich bądź laskowych wg. uznania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy