Tę babkę robię zawsze gdy mam nadmiar białek z ciasta kruchego, jest wilgotna, nie za sucha , o mocno cytrynowym aromacie, uwielbiana przez moich łasuchów, rywalizuje zawsze z babą majonezową i nigdy nie umiemy wybrać która lepsza :)
60 min
Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
40 dag mąki pszennej tortowej
25 dag masła
2 łyzki cukru z prawdziwą wanilią
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka suszonej skórki cytrynowej
1 cytryna
szczypta soli
lukier do dekoracji
dowolna posypka
Wielkanocna baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jaj ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, powoli wsypywać po łyżce cukru również waniliowego,dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny i skórkę cytrynową cały czas ubijając.
W drugiej miseczce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mało roztopić w mikrofali lub garnuszku, przestudzić. Mleko podgrzać.
2.Do ubitych białek, wlać ciepłe mleko, oraz masło, dodać mąkę z proszkiem i delikatnie ręcznie szpatułką, lub mikserem na najniższych obrotach wymieszać do połączenia-nie miksować zbyt długo.
3.Gotowe ciasto wylać do dużej silikonowej formy na babkę -moja ma pojemnosć 2 litry, lub do zwykłej którą wcześniej trzeba natłuścić .
Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180*c- do suchego patyczka.
Upieczoną babę studzić na kratce, wyjać z formy po przestudzeniu.
Dekorować lukrem i posypką.
Komentarze