Wielkanocna baba

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tę babkę robię zawsze gdy mam nadmiar białek z ciasta kruchego, jest wilgotna, nie za sucha , o mocno cytrynowym aromacie, uwielbiana przez moich łasuchów, rywalizuje zawsze z babą majonezową i nigdy nie umiemy wybrać która lepsza :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka białek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    40 dag mąki pszennej tortowej
    25 dag masła
    2 łyzki cukru z prawdziwą wanilią
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka suszonej skórki cytrynowej
    1 cytryna
    szczypta soli
    lukier do dekoracji
    dowolna posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Wielkanocna baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, powoli wsypywać po łyżce cukru również waniliowego,dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny i skórkę cytrynową cały czas ubijając.
    W drugiej miseczce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Mało roztopić w mikrofali lub garnuszku, przestudzić. Mleko podgrzać.
  • 2. Do ubitych białek, wlać ciepłe mleko, oraz masło, dodać mąkę z proszkiem i delikatnie ręcznie szpatułką, lub mikserem na najniższych obrotach wymieszać do połączenia-nie miksować zbyt długo.
  • 3. Gotowe ciasto wylać do dużej silikonowej formy na babkę -moja ma pojemnosć 2 litry, lub do zwykłej którą wcześniej trzeba natłuścić .
    Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180*c- do suchego patyczka.
    Upieczoną babę studzić na kratce, wyjać z formy po przestudzeniu.
    Dekorować lukrem i posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować