Baba wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn. (Drożdże zasypać 3 łyżeczkami cukru, mąką i mlekiem, tak aby otrzymały konsystencję gęstej śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce ukręcić żółtka z cukrem pudrem na kogiel mogiel. Stopniowo dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli, ciepłe mleko, rozczyn i przestudzoną margarynę. Urabiać. Na koniec dodać bakalie (pokrojone w kostkę suszone morele, rodzynki, orzechy, skórkę kandyzowaną z pomarańczy – wg uznania). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, z początku, ok 15 minut piec z uchylonymi drzwiczkami, po 15 minutach zamknąć drzwiczki i piec jeszcze ok 30 – 35 minut.
Komentarze