Święta Wielkanocne nie mogą odbyć się bez drożdżowej baby.Dlatego mam dla Was dzisiaj, mimo że już po Świętach, pyszną babkę drożdżową z bakaliami.

Składniki:

  • Składniki:
    4 żółtka
    Ok 1/2 szkl cukru pudru
    1 szkl ciepłego mleka
    Kostka drożdży
    3 szkl mąki tortowej
    1/2 kostki margaryny roztopionej
    Szczypta soli
    Cukier waniliowy z prawidziwą wanilią
    Bakalie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Baba wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn. (Drożdże zasypać 3 łyżeczkami cukru, mąką i mlekiem, tak aby otrzymały konsystencję gęstej śmietany). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce ukręcić żółtka z cukrem pudrem na kogiel mogiel. Stopniowo dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli, ciepłe mleko, rozczyn i przestudzoną margarynę. Urabiać. Na koniec dodać bakalie (pokrojone w kostkę suszone morele, rodzynki, orzechy, skórkę kandyzowaną z pomarańczy – wg uznania). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
    Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, z początku, ok 15 minut piec z uchylonymi drzwiczkami, po 15 minutach zamknąć drzwiczki i piec jeszcze ok 30 – 35 minut.

    Wystudzić i polukrować.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować