Bitki wołowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Wołowina jest mięsem trudnym do przyrządzenia, lecz wołowina z tego przepisu ZAWSZE się udaje - jest krucha i soczysta.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok. 600 g łopatki wołowej (chudej)
    1 zielona papryka
    1 czerwona papryka
    1 puszka pomidorów w kawałkach
    100ml wytrawnego czerwonego wina
    100ml wody
    papryczka chilli - może być w proszku
    sól/ pieprz/ kminek/ świeży rozmaryn
    1 kromka razowego chleba
    olej

Bitki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowynę kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chilli. W większym rondlu rozgrzewamy olej, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wkładamy kolejno bitki i smażymy - do ścięcia białka. Gdy bitki będą już podsmażone, wlewamy wino i wodę, dodajemy rozmaryn i dusimy około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy paprykę: myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Dodajemy ją do mięsa wraz z pomidorami z puszki. Wszystko dusimy do czasu, aż mięsko zmięknie, a pomidory się "rozpadną" (u mnie około 40minut). Po tym czasie dodajemy kminek, sól, pieprz i pokrojony w kosteczkę chleb (zagęści nam sos) i dusimy jeszcze około 10 minut. Gotowe bitki posypujemy świerzą bazylią lub natką pietruszki.

Porady

Bitki doskonale smakują w asyście kaszy jaglanej, kaszy kuskus lub ryżu.

Komentarze

Podobne przepisy