Bitki po szlachecku

0 (0 ocen)

Gotuję codziennie dla siebie i męża, więc muszę urozmaicać nasz jadłospis. Prowadzę także bloga smakujmy.pl

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka lub 4 kotlety schabowe
    1 szklanka rosołu
    25 dag kwaskowatych jabłek
    sok z 1/2 cytryny
    suszony majeranek
    2 łyżki mąki pszennej
    5 dag margaryny
    sól, cukier

Bitki po szlachecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety lekko rozbić, skropić sokiem z cytryny, natrzeć majerankiem i solą. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki min. na godzinę.
    Następnie obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron.
    Jabłka obrać (skórki zachować) i pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
    Skórki z jabłek ułożyć w rondelku, posypać majerankiem i ułożyć na nich bitki. Zalać rosołem i dusić do miękkości. Jabłka udusić na pozostałym tłuszczu, posypując cukrem i majerankiem, uważając, aby się nie rozpadły. Miękkie mięso wyłożyć na talerze, przykryć jabłkami, podlać sosem z duszenia.

Komentarze

Podobne przepisy