Gotuję codziennie dla siebie i męża, więc muszę urozmaicać nasz jadłospis. Prowadzę także bloga smakujmy.pl
Składniki:
4 filety z kurczaka lub 4 kotlety schabowe
1 szklanka rosołu
25 dag kwaskowatych jabłek
sok z 1/2 cytryny
suszony majeranek
2 łyżki mąki pszennej
5 dag margaryny
sól, cukier
Bitki po szlachecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety lekko rozbić, skropić sokiem z cytryny, natrzeć majerankiem i solą. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki min. na godzinę.
Następnie obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron.
Jabłka obrać (skórki zachować) i pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Skórki z jabłek ułożyć w rondelku, posypać majerankiem i ułożyć na nich bitki. Zalać rosołem i dusić do miękkości. Jabłka udusić na pozostałym tłuszczu, posypując cukrem i majerankiem, uważając, aby się nie rozpadły. Miękkie mięso wyłożyć na talerze, przykryć jabłkami, podlać sosem z duszenia.
Komentarze