Biszkoptowy placek węgierski z bakaliami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 25 min

W domu mam surowych krytyków, dlatego wciąż udoskonalam przepisy. Ten jest rewelacyjny.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Biszkopt: 3 jajka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. mąki ziemn.
    ● 2 łyżki kakao
    ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem: kostka margaryny
    ● 4 jajka
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 łyżki kakao
    ● 1/2 szkl. soku z wiśni
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● 1 szkl. wódki
    ● po 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich i rodzynek
    ● puszka pokrojonego ananasa
    ● po 1 op. skórki pomarańczowej i słupków migdałów
    ● 1 szkl. wiśni ze słoika
    ● 1 pokrojona w kostkę galaretka (wcześniej rozrobiona w 1 szkl. wody)

Biszkoptowy placek węgierski z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ubijamy, dodajemy resztę składników, delikatnie mieszamy. Pieczemy 20 minut w temp. 180 °C (w formie o wymiarach 24x30 cm).
  • 2. Margarynę ucieramy na puch. Białka ubijamy, dodając cukier i żółtka. Masę dodajemy do margaryny. Nadal ubijamy, wsypujemy kakao.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym soku z wiśni, studzimy. Wlewamy do masy, dodajemy wódkę, owoce, galaretkę i bakalie. Mieszamy, wykładamy na biszkopt. Schładzamy.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Komentarze

Podobne przepisy