BISZKOPT IDEALNY (PAN di SPAGNA)

0 (0 ocen)

  • 45 min

IDEALNY!!! Przepis od mojej babci - niezastąpiony.

  • 45 min

Składniki:

  • (ilość ciasta na formę Ø 26 -28 cm)
    5 jajek
    150 g cukru
    150 g mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek oleju np.słonecznikowego
    5 łyżek wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Biszkopt idealny (pan di spagna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i żółtka. Ciągle ubijaąc dodaj olej i wodę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie połącz z masą przy pomocy szpatułki.
  • 2. Dno blaszki wykłóż papierem do pieczenia, a boki posmarój olejem. Wylej ciasto do foremkii piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 - 35 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, po czym wyjmij ciasto i wystudz na 'kratce'.

Porady

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy