Biszkopt do tortu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt bardzo dobrze spełnia swoją rolę w tortach.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 4 łyżki wody, 8jaj, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

Biszkopt do tortu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka ubić z cukrem na jednolita masę. Do żółtek stopniowo dodajemy białka miksujac na najnizszych obrotach. Dodajemy stopniowo przesiana mąke z proszkiem i wodę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy do tortownicy (24cm)badz rantu z dnem wyłożonym papierem. Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka.

Porady

Przepis wykorzystuje także do ciast na blache wtedy zmniejszam skladniki o połowę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy