Bezy z kawowym kremem

0 (0 ocen)

Błyskawiczny deser dla łasuchów:)

Składniki:

  • 32 średniej wielkości bezy
    szklanka mleka
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    płaska łyżka mąki pszennej
    płaska łyżka mąki kukurydzianej
    3 łyżki bitej śmietany
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    polewa czekoladowa

Bezy z kawowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki przesiać, połączyć, dodawać stopniowo do żółtek i dalej ucierać.
    Mleko zagotować. Wlać do masy żółtkowej i cały czas mieszając, gotować dwie minuty. Nie przerywając mieszania, ostudzić. Do lekko jeszcze ciepłej masy dodać 2 łyżeczki kawy. Wstawić na 30 minut do lodówki.
  • 2. Polewę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać nią spody bezów. Zostawić do zastygnięcia. Krem połączyć z bitą śmietaną i wyciskać go między dwie bezy. Posypać resztą kawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy