Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Popularna, sycąca zupa

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - porcja rosołowa z kurczaka
    - włoszczyzna
    - 5 surowych buraków
    - pół szklanki suchej białej fasoli
    - 3 garście poszatkowanej młodej kapusty
    - 3 ziemniaki
    - 2 liście laurowe
    - kilka ziaren ziela angielskiego
    - 2 ząbki czosnku
    - kwasek cytrynowy (szczypta)
    - pół szklanki śmietany 18%

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wypłukać i zalać zimną wodą na kilka godzin.
    Na porcji rosołowej, włoszczyźnie ugotować wywar z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz przepuszczonego przez praskę czosnku. Dodać sól i pieprz.
  • 2. Do wywaru dodać fasolę i gotować do miękkości. Kiedy będzie miękka, dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę.
    Równocześnie dorzucić poszatkowaną młodą kapustę i starte na tarce o drobnych oczkach buraczki.
  • 3. Kiedy warzywa (głównie ziemniaki) będą miękkie, zupę można zaprawić kwaskiem cytrynowym oraz śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy