Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

Fakt,faktem wymaga więcej zachodu niż zwykły barszcz,ale czego się nie robi dla kubków smakowych.Pyszny

Składniki:

  • 40 dag buraków
    20 dag włoszczyzny
    1,1/2l wody
    15 dag kapusty włoskiej
    15 dag obranych ziemniaków
    10 dag namoczonej fasoli perłowej(parę godzin przed gotowaniem)
    6 dag koncentratu pomidorowego(12 %)
    1/8 l kwasu burakowego
    1/8 l śmietany
    2 dag mąki
    sól,cukier,ząbek czosnku

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę ugotować,osolić,gdy jest miękka.Z połowy buraków i włoszczyzny(opłukanej i oczyszczonej)ugotować wywar.Resztę buraków i włoszczyznę również oczyścić i pokroić na paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach w kostkę.Ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.Pod koniec gotowania dodać poszatkowaną włoska kapustę.Ziemniaki ,pokroić w przecedzonym wywarze . Do wywaru wlać mąkę rozmieszana z 1/8 l zimnej wody,zagotować,włożyć jarzyny,fasolę,przecier,wszystkie składniki połączyć ze śmietaną i kwasem buraczanym.Przyprawić do smaku roztartym czosnkiem z odrobiną soli i cukrem

Porady

Barszcz ukraiński można również przyrządzić na wywarze z kości

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy