Barszcz ukraiński

  • wyświetlono: 869 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Fakt,faktem wymaga więcej zachodu niż zwykły barszcz,ale czego się nie robi dla kubków smakowych.Pyszny

emalitowska

Składniki

40 dag buraków
20 dag włoszczyzny
1,1/2l wody
15 dag kapusty włoskiej
15 dag obranych ziemniaków
10 dag namoczonej fasoli perłowej(parę godzin przed gotowaniem)
6 dag koncentratu pomidorowego(12 %)
1/8 l kwasu burakowego
1/8 l śmietany
2 dag mąki
sól,cukier,ząbek czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Barszcz ukraiński

  • 1. Fasolę ugotować,osolić,gdy jest miękka.Z połowy buraków i włoszczyzny(opłukanej i oczyszczonej)ugotować wywar.Resztę buraków i włoszczyznę również oczyścić i pokroić na paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach w kostkę.Ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.Pod koniec gotowania dodać poszatkowaną włoska kapustę.Ziemniaki ,pokroić w przecedzonym wywarze . Do wywaru wlać mąkę rozmieszana z 1/8 l zimnej wody,zagotować,włożyć jarzyny,fasolę,przecier,wszystkie składniki połączyć ze śmietaną i kwasem buraczanym.Przyprawić do smaku roztartym czosnkiem z odrobiną soli i cukrem

Porady

Barszcz ukraiński można również przyrządzić na wywarze z kości

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Barszcz ukraiński

Dodane przez: Justine_Mazur

Barszcz ukraiński

Pyszny i mimo, że bezmięsny bardzo...

Barszcz ukraiński

Dodane przez: bietka

Barszcz ukraiński

Niezapomniany smak jeszcze z dzieciństwa

Barszcz

Dodane przez: JulkaTomeczek

Barszcz ukraiński

Pyszna i pożywna zupa dla całej...

image-21pj7it

Dodane przez: ZeSmakiem

BARSZCZ UKRAIŃSKI

Pyszna buraczana zupa z dodatkami...

image-27fst87

Dodane przez: Di bloguje

Barszcz ukraiński

Nie jest to na pewno wersja oryginalna...

Barcz ukraiński

Dodane przez: benka

Barszcz ukraiński

Z fasolą "Piękny Jaś"

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE