masa bananowa:
300g twarogu
3-4 banany
60g cukru
3 łyżeczki żelatyny
Sok z połowy cytryny
40ml wody
Krem waniliowy np dretkera
1 bita śmietana
2 galaretki cytrynowe
Ok 6 op herbatników
Bananowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żelatyne wsypujemy do 40ml wody żeby napęczniała, odstawiamy na 10 min. Po tym czasie podgrzewamy na ogniu żeby żelatyna się rozpuścila i studzimy. Twaróg blęderujemy na gładką mase. Banany blęderujemy z cytryna na mase. Gdy wszystko będzie zblęderowane banany i twaróg. Łaczymy wszystko razem i dodajemy 60g cukru i blederujemy dokładnie żeby składniki się połaczyly. Jak sie polacza dodajemy ciepła lub zimną żelatyne i jeszcze blederujemy. Blache wykladamy herbatnikami, na herbatnikiwylewamy mase bananowa na mase bananowa ukladamy herbatniki rowniez. Robimy krem waniliowy eedług przepisu na opakowaniu. Na krem rowniez wykladamy herbatniki. Wczesniej robimy dwie galaretki w szklance 250ml wody goracej. Ubijamy bita swietane i dodajemy do niej galaretke i miksujemy, wykladamy na herbatniki. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godz.
Komentarze