Bananowo - czekoladowo - śmietankowy deser z toffi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cóż tu dużo pisać - niebo w gębie!

  • 30 min

Składniki:

  • 10 ciasteczek czekoladowych lub herbatników
    400 ml śmietany 30%
    1 mascarpone
    4 lyżki cukru pudru
    2 banany
    1 puszka kajmaku
    gorzka czekolada
    sok z cytryny

Bananowo - czekoladowo - śmietankowy deser z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciateczka pokroić drobno. Wsypać po 1 łyżce na dno słoiczków.
  • 2. Kremówkę ubić z serkiem mascarpone i 2 łyżkami cukru pudru na gęstą i gładką masę. Połowę wylożyć na pokruszone ciasteczka.
  • 3. Banany obrać, pokroić w kostke, skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć po lyżce do każdego słoiczka.
  • 4. Karmel przelożyć do garnka, roztopić w kąpieli wodnej. Polać karmelem banany.
  • 5. Ponownie powtórzyć czynności, wylożyć pokruszone ciasteczka, masę mascarpone, banany, karmel.
  • 6. Na wierzch ubić 200 ml śmietanki z 2 lyżkami cukru pudru. Nałożyć śmietanę do słoiczków.
  • 7. Wierzch posypać pokruszonym ciasteczkiem, udekorować gorzką czekoladą.

Porady

Zamiast czekoladowych ciasteczek można użyć herbatników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy