Likier bananowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wódkę i śmietanę schładzamy przez 24 godziny w lodówce.
2.Cukier i wodę cały czas mieszamy na wolnym ogniu doprowadzając do wrzenia. Gdy się zagotuje, a cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy dopóki nie osiągnie letniej temperatury.
3.Rozdrobnione na papkę banany wkładamy do słoja. Zalewamy przygotowanym letnim syropem, wódką i śmietaną. Zakrywamy słój i lekko potrząsamy.
4.Pozostawiamy w spiżarce lub innym chłodnym i zacienionym miejscu na 5 dni. Potrząsamy dwa razy dziennie.
5.Po upływie tego czasu likier przecedzamy przez sitko (mimo to i tak pozostanie w nim lekka zawartość miąższu z bananów).
6.Przelewamy likier do butelki i odstawiamy do lodówki na jeszcze minimum 3 dni. Po tym czasie możemy konsumować.
Komentarze