Bakłażan i pomidory super razem się komponują. To pyszny pomysł na szybką przekąskę lub kolację. Dopełnieniem całości są przyprawy i niezastąpiony tutaj ser feta. Zamiast „mini tart” można upiec jedną większą. Polecam.
Składniki:
Składniki na 8 sztuk:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 3 pomidory,
• 1 mały bakłażan,
• około 80-100 gram,
• jajko do smarowania,
• oliwa z oliwek,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• zioła prowansalskie,
• natka pietruszki do dekoracji
Bakłażan i pomidory w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytego i osuszonego bakłażana kroimy w plasterki o grubości ok 0,5 cm. Gotowego skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy ziołami, solą i pieprzem. Tak przygotowanego pozostawiamy na około 15 minut by puścił sok.
Pomidory kroimy w plasterki, a ser w kostkę.
2.Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy go radełkiem na około 8 równych części.
3.Otrzymane w ten sposób prostokąty smarujemy jajkiem. Na środku każdej porcji układamy plasterek bakłażanu.
4.Wokół niego wykładamy pomidory oraz ser feta.
5.Przygotowane składniki oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Blaszkę z przygotowanymi wytrawnymi ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasteczka powinny piec się około 20 minut w 190°C. Gdy brzegi się zrumienią wyjmujemy je.
Komentarze