Bajaderka z chili, czerwonym pieprzem i whisky

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z resztek w nieco odmienionej wersji i raczej tylko dla dorosłych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bajaderka:
    około 250 g okruchów ciasta (u mnie kruche)
    łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
    200 g gorzkiej czekolady
    100 ml mleka
    100 ml whisky

    Wierzch:
    100 g orzechów pekan
    2 łyżki miodu
    szczypta soli
    płatki chili do posypania

Bajaderka z chili, czerwonym pieprzem i whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w mleku. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy whisky i mieszamy do połączenia składników. Czekoladę wlewamy do okruchów ciasta, wsypujemy pieprz dokładnie mieszamy, tak by masa czekoladowa dokładnie pokryła kawałeczki ciasta.
    Masę bajaderkową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do zastygnięcia.

    Gdy masa zastyga przygotowujemy orzechy w miodzie. Na suchą patelnię wykładamy pekany, lekko je solimy dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Orzechy w miodzie przekładamy na bajaderkę. posypujemy płatkami chili. Ponownie odstawiamy w chłodne miejsce by ciasto zastygło.

    Ciasto kroimy ostrym nożem na niewielkie kwadraty.

Komentarze

Podobne przepisy