Babka Żonkil

  • wyświetlono: 190 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

:-) Gorąco polecam (-:

mariosylwia
  • 1 porcje
  • 1min

Składniki

CIASTO BIAŁE:
6 białek
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki
kilka kropel olejku waniliowego

CIASTO ŻÓŁTE:
6 żółtek
kilka kropel olejku waniliowego
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki wrzącej wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Babka Żonkil

  • 1. CIASTO BIAŁE:
    Ubić białka z solą do spienienia, dodać ocet i dalej ubijać, aż piana zacznie utrzymywać kształt, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna. Dodać olejek waniliowy. Następnie dodać przesiane cukier puder i mąkę, delikatnie połączyć z pianą. Wylać do wysmarowanej dokładnie masłem formy na babkę, odstawić.
  • 2. CIASTO ŻÓŁTE:
    Żółtka ubijać przez około 3 minuty, dodać sól i olejek waniliowy, nadal ubijając dodawać cukier. Następnie dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wrzątek. Ciasto żółte wylać na znajdujące się już w formie ciasto białe.
  • 3. Piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić i dopiero usunąć z formy. Można posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

babkakolorowa babkabiało żólta babka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka budyniowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka budyniowa

Bardzo prosta w przygotowaniu babka....

Wielkanoc

Dodane przez: zuzanna31

Babka wielkanocna

Tradycyjna babka na Święta Wielkanocne,...

Kakaowa babka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kakaowa babka

Przepis znaleziony w starym zeszycie-babeczka...

BABKA ZEBRA

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BABKA ZEBRA

Dziś mam dla Was przepis na pyszną,...

babka cytrynowa

Dodane przez: babka w formie

babka cytrynowa

Łatwa do przygotowania, lekka i...

Babka Puszek

Dodane przez: Paulina16621

Babka Puszek

Kultowa babka która jak co roku...