Babka Żonkil

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO BIAŁE:
    6 białek
    1 łyżka octu
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki mąki
    kilka kropel olejku waniliowego

    CIASTO ŻÓŁTE:
    6 żółtek
    kilka kropel olejku waniliowego
    1/4 łyżeczki soli
    3/4 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szklanki wrzącej wody

Babka żonkil - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO BIAŁE:
    Ubić białka z solą do spienienia, dodać ocet i dalej ubijać, aż piana zacznie utrzymywać kształt, ale nie będzie jeszcze bardzo sztywna. Dodać olejek waniliowy. Następnie dodać przesiane cukier puder i mąkę, delikatnie połączyć z pianą. Wylać do wysmarowanej dokładnie masłem formy na babkę, odstawić.
  • 2. CIASTO ŻÓŁTE:
    Żółtka ubijać przez około 3 minuty, dodać sól i olejek waniliowy, nadal ubijając dodawać cukier. Następnie dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wrzątek. Ciasto żółte wylać na znajdujące się już w formie ciasto białe.
  • 3. Piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić i dopiero usunąć z formy. Można posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy