Babka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Babka ziemniaczana

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 2 kg ziemniaków typu C (najbardziej mączne, mało puszczają wody),
    - 2 jajka,
    - 150 g boczku wędzonego
    - ok.5 łyżek mąki pszennej,
    - 2 cebule,
    - 1-2 łyżeczki soli
    - 1 łyżeczka majeranku,
    - odrobina pieprzu,
    - śmietana do podania na babkę.

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, a trzemy je z cebulą na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane). Boczek kroimy w kostkę, chwilę podsmażamy. Nadmiar wody z ziemniaków wylewamy. Dodajemy mąkę, jajka i przyprawy, mieszamy. Dodajemy boczek. Próbujemy na smak, ewentualnie dodajemy więcej przypraw czy soli. Przekładamy babkę do dużej formy keksowej lub kwadratowej/prostokątnej. Pieczemy w 200 stopniach przez około 60 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy