REKLAMA

Babka ziemniaczana

wyświetlono: 146 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Babka ziemniaczana

opublikowany: 24.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min

Składniki:

  • - 2 kg ziemniaków typu C (najbardziej mączne, mało puszczają wody),
    - 2 jajka,
    - 150 g boczku wędzonego
    - ok.5 łyżek mąki pszennej,
    - 2 cebule,
    - 1-2 łyżeczki soli
    - 1 łyżeczka majeranku,
    - odrobina pieprzu,
    - śmietana do podania na babkę.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, a trzemy je z cebulą na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane). Boczek kroimy w kostkę, chwilę podsmażamy. Nadmiar wody z ziemniaków wylewamy. Dodajemy mąkę, jajka i przyprawy, mieszamy. Dodajemy boczek. Próbujemy na smak, ewentualnie dodajemy więcej przypraw czy soli. Przekładamy babkę do dużej formy keksowej lub kwadratowej/prostokątnej. Pieczemy w 200 stopniach przez około 60 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariwanna IMGP5924-4c

Babka ziemniaczana

Treściwa, aromatyczna i bardzo sycąca babka z ziemniaków.

kategoria: Dania główne babka ziemniaczana opublikowany: 05.11.2013 | wyświetlono: 5796 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE