Babka z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Musi się udać..Bardzo łatwe ciasto:)

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • -15 dag mąki ziemniaczanej
    -10 dag mąki pszennej
    -5 jajek
    -20 dag cukru pudru
    -łyżeczka aromatu waniliowego
    -szklanka oleju słonecznikowego lub arachidowego
    -szklanka ajerkoniaku
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -esencja waniliowa
    -szczypta soli
    -masło do wysmarowania formy
    -cukier puder do posypania ciasta

Babka z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą formę do babki wysmarować masłem.W misce ubić na gęstą masę jajka z cukrem pudrem, esencją waniliową i solą.Ubijając, wlewać cienką strużką ajerkoniak ,a następnie olej.Ubijać jeszcze 2 minuty.Masę jajeczną posypać mąką ziemniaczaną połączaną z pszenną i proszkiem do pieczenia, ostrożnie
    wymieszać łyżką.
  • 2. Ciasto nałożyć do formy (powinno sięgać do 2/3 jej wysokości), ustawić na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec około 60 min.Pozostawić w formie na 5-10 min, aby odparowało, wyjąć i przestudzić .Ciepłą posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy