Babka piaskowa z ajerkoniakiem

4.5 (169 ocen)

Podwójnie „jajcowa” babka piaskowa. Wprawdzie alkohol wyparował, ale zapach i smak ajerkoniaku jest bardzo dobrze wyczuwalny. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku :)

Składniki:

  • 20 dag masła + do wysmarowania foremki
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej + łyżeczka do rodzynek + do oprószenia foremki
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki miękkich rodzynek (w razie potrzeby namoczyć je i dobrze osączyć)
    4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
    3/4 szklanki cukru
    16 g cukru wanilinowego
    100 ml ajerkoniaku
    kolorowy lukier
    bakalie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka piaskowa Desery

Babka piaskowa z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką ziemniaczaną.
    Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać.
    Miękkie rodzynki wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
    Piekarnik rozgrzać do 175-180 stopni (ok. 155 z termo obiegiem).
    Całe jajka ubić na jasny puch z cukrem i cukrem wanilinowym.
    Partiami dodać przesiane i wymieszane z proszkiem mąki.
    Nie przerywając miksowania dodać stopione masło i ajerkoniak.
    Dobrze wymieszać na gładką masę.
    Na koniec dodać rodzynki i wymieszać łyżką.
    Masę przelać do przygotowanej foremki.
    Piec 45-50 minut do suchego patyczka.
    Przez kilka minut studzić w foremce, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną.
    Po całkowitym przestudzeniu polać lukrem i przybrać ulubionymi bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować