Babka wielkanocna ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolorowa babka w sam raz na wielkanocny stół

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    250 g mąki
    250 ml mleka
    150 g cukru
    50 ml oleju
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki octu winnego
    Oraz:
    pół szklanki szpinaku

Babka wielkanocna ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hq8x66 1. W jednej miseczce mieszamy suche składniki. W drugiej miseczce mieszamy mokre składniki . Następnie mokre składniki mieszamy z suchymi. Szpinak gotujemy do miękkości i blendujemy na gładką masę.
    Masę dzielimy na części. Do jednej miseczki dodajemy lekko podgotowany i zblendowany szpinak, mieszamy, drugą pozostawiamy białą. Białą masę wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, na wierzch masę zieloną.
    Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut.
    Babkę studzimy i polewamy dowolnym lukrem.

Porady

Babkę możemy również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna