Babka twarogowa po huculsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna, twarogowa potrawa, doskonała na podwieczorek , kolacje czy nawet deser. Polecam :)

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g twarogu (może być tłusty, półtłusty lub chudy )
    2 jajka
    1/2 szklanki maki pszennej
    1/2 szklanki śmietany (18 %) lub 1 szklanka słodkiej śmietanki
    1/2 szklanki mleka
    sól
    cukier

Babka twarogowa po huculsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ser z dodatkami 1. Ser rozdrobnić w misce, dodać jajka, make i sól .
  • kulki serowe 2. Wszystko wymieszać, by składniki się połączyły. Dłonią, oprószoną w mące, formować z masy kulki wielkości troszkę większej niż orzech włoski.
  • kulki serowe 3. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucać kulki serowe na wrzątek.
    Gdy wypłyną na powierzchnie, wyciągać łyżką cedzakową i układać w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem.
  • Gotowa potrawa 4. Kulki, ułożone w naczyniu polać śmietaną wymieszaną z mlekiem. Naczynie wstawić do piecyka i zapiekać w 180 przez około 30 minut.
    Podawać ciepłą, samą, bez żadnych dodatków, lub posypaną cukrem .
    Cukier można tez nasypać obok i maczać w nim serowe kuli :)

Komentarze

Podobne przepisy