Babka twarogowa po huculsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser rozdrobnić w misce, dodać jajka, make i sól .
2.Wszystko wymieszać, by składniki się połączyły. Dłonią, oprószoną w mące, formować z masy kulki wielkości troszkę większej niż orzech włoski.
3.W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucać kulki serowe na wrzątek.
Gdy wypłyną na powierzchnie, wyciągać łyżką cedzakową i układać w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem.
4.Kulki, ułożone w naczyniu polać śmietaną wymieszaną z mlekiem. Naczynie wstawić do piecyka i zapiekać w 180 przez około 30 minut.
Podawać ciepłą, samą, bez żadnych dodatków, lub posypaną cukrem .
Cukier można tez nasypać obok i maczać w nim serowe kuli :)
Komentarze