Babka twarogowa

  • wyświetlono: 1982 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne pulchne ciacho, lekko wilgotne.

P10
  • 70min

Składniki

Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g oleju
400 g twarogu półtłustego
3 żółtka
1 jajko
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
15 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kwasku cutrynowego

Lukier:
12 łyżek cukru
6 łyżek wody

Sposób przygotowania przepisu:

Babka twarogowa

  • bab1. Żółtka, jajko i olej utrzeć na emulsję. Dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę i dokładnie wymieszać. Wlać mleko - wymieszać, dorzucić ser i dokładnie całość utrzeć. Wsypać budyń i kwasek, ponownie zamieszać. Na końcu dodać mąkę i utrzeć na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do blaszki
    (39 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować. Piec 40 min (180 - 200 st. C).
  • 2. Cukier z wodą doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 min. Lekko ostudzić.
  • bab3. Upieczoną babkę lekko ostudzić, ponakłówać wykałaczką na całej powierzchni. Oblać jeszcze trochę ciepłym syropem.
  • bab4. Ciasto odstawić do zestalenia się lukru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycietwaróg

Komentarze

Podobne przepisy

zdrowe batoniki twarogowe

Dodane przez: AgaAga

ZDROWE BATONIKI TWAROGOWE

Smaszna i zdrowa przekąska w ciągu...

racuszki twarogowe

Dodane przez: capri

racuszki twarogowe błyskawiczne

nieco inne od tych z serka homo,...

Placuszki twarogowe

Dodane przez: akrobatka22

Placuszki twarogowe

Niesamowicie proste placuszki z...

racuchy twarogowo-bananowe

Dodane przez: aniak

Racuchy twarogowo-bananowe

Polecam pyszne racuszki twarogowe...

Twarogowy deser

Dodane przez: Jaga85

Twarogowy deser

Co miałam to dodałam. I tak właśnie...

Babka

Dodane przez: matuszczakasia

Babka

Babka nie tylko na Wielkanoc, jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE