Babka imbirowo-gruszkowa

0 (0 ocen)

Pyszna i rozgrzewająca babka, idealne na deszczowe dni

Składniki:

  • - 200g miękkiego masła
    - 175g cukru
    -175g mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 jajka
    - 3 łyżki imbiru - suszonego wproszku
    - 450g pokrojonych w plasterki gruszek.

Babka imbirowo-gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki prócz gruszek miksujemy na gładką masę. Kolejność dodawania składników nie ma znaczenia. Formę malutką z kominkiem ( lub tortownicę 20 lub 22cm) smarujemy tłuszczem . Na spód układamy gruszki a na nie wylewamy ciasto. Pieczemy w 160C ( z termoobiegiem - bez termoobiegu180c) przez około 40 min. Ja dodałam po wszystkim z braku czasu gotową polewę ale możecie posypać cukrem pudrem lub rozpuścić czekoladę.

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
nalewka gruszkowa