Babka herbaciana

0 (0 ocen)

Ta babka ma wyjątkowo oryginalny smak. Do jej przygotowania używam naparu z czarnej liściastej herbaty, przepełnionego aromatem rodzynek.

Składniki:

  • 25 dag mąki
    1/2 szkl cukru
    2 żółtka
    1 łyżeczka skórki cytrynowej
    5 łyżek masła
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka sody
    szklanka mocnej herbaty
    10 dag rodzynek

Babka herbaciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gotujemy rodzynki w herbacie. Po 5 min zdejmujemy z ognia, rodzynki odcedzamy, herbatę studzimy. Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku.
    2. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę cytrynową. Na końcu wlać 3/4 -1 szklanki herbaty i wsypać rodzynki, wymieszać.
    3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec ok. godziny w temp. 180 st. C.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Komentarze

Podobne przepisy