Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna babka o mocnym smaku cytryny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 175 g masła
    225 g cukru pudru
    3 jajka
    1 białko
    225 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki mleka
    3 cytryny

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj masło i cukier do puszystej masy.Następnie do masy dodawaj po jednym jajku.Później dodaj wymieszana mąkę z proszkiem do pieczenia.Do ciasta dodaj 4 łyżki mleka,startą skórkę i sok z 2 cytryn.Ciasto wlej do wysmarowanej i wysypanej formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.
  • 2. W trakcie pieczenia zrób lukier:
    Do miseczki wsyp 50 gram cukru pudru,sok z cytryny oraz białko. Wszystko razem wymieszaj.
  • 3. Ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw aż ciasto ochłonie.Zimne ciasto polej polewą i posyp startą skórką z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy