Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 5 jajek
    1 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju
    sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj skórkę otartą z cytryny, olej i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie mikserem lub trzepaczką. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, a następnie napełnij ciastem. Babkę piecz w temp. 180*C przez ok. 40 min, sprawdzając metodą suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy