BABECZKI Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto nasączone sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, a do tego lekki krem z mascarpone, niebo w gębie!. Babeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, prezentują się bardzo elegancko, więc warto zrobić karnawałową porcję dla znajomych!.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 25 sztuk:


    3 szklanki mąki pszennej
    3 jaja
    3/4 kostki masła lub margaryny, ok 18 dag
    1 szklanka soku z pomarańczy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    skórka otarta z 2 pomarańczy


    Dodatkowo:

    kandyzowana skórka pomarańczowa

    Masa śmietankowa:


    25 dag serka mascarpone
    200 ml śmietany kremówki 30-36%
    cukier puder do smaku

Babeczki z pomarańczą i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło roztopić z cukrem, a następnie odstawić do wystudzenia.

    2. Do miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy, wymieszać.

    3. Jajka ubić mikserem , wycisnąć sok z pomarańczy.

    4. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować i nakładać do foremek. Czas pieczenia 20-25 minut w tem. 180 C.

    5. Śmietanę ubić na sztywno, przesiać cukier puder, dodać serek mascarpone i zmiksować. Gotową masę nakładać przy pomocy wyciskarki na wierzch babeczek, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżą miętą. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Komentarze

Podobne przepisy