Babcine pyzy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjne, z sekretami babcinej kuchni

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki ugotowane: 2 kilogramy
    - ziemniaki surowe starte: 2.2 kilograma
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - mięso ugotowane/pieczone: 4 szklanki
    - cebula duża: 1 sztuka
    - pęczek natki: 1 pęczek
    - bulion: 0.5 szklanki

Babcine pyzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Starte ziemniaki wykładamy na sitko z gazą i czekamy aż odciekną (można im pomóc i wyładować trochę energii). W tym czasie ugniatamy ugotowane pyry i następnie łączymy obie masy. Dodajemy do nich krochmal, który się zbiera na dnie z odstanej wody spod surowych ziemniaków. Więc nie odciskamy surowych nad zlewem tylko nad miską. Dorzucamy łyżkę mąki ziemniaczanej i wyrabiamy gładkie ciasto. Dodam, że surowych może być ciut więcej niż gotowanych, to ciasto będzie lepsze.
  • 2. Cebulę podsmażamy na patelni i dosypujemy mięso. Jeżeli jest zbyt suche – podlewamy bulionem lub po prostu wodą. Następnie siekamy pęczek natki i dodajemy do mięsa. Na końcu obficie doprawiamy pieprzem i solą.
  • 3. Kiedy farsz wystygnie lepimy pyzy. Najłatwiej na dłoni rozpłaszczyć nieco ciasta, położyć na wierzch porcję farszu i ulepić kulkę pomagając sobie złożeniem dłoni, na której jest ciasto. Gotujemy je w osolonej wodzie, którą to uprzednio „zaciągamy” łyżką mąki żeby się „zaszkliła” (używam nomenklatury babcinej).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy