Arbuzowo-malinowa

  • wyświetlono: 182 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gotuję dla męża i 9-letniego syna Dawida. Przepis na ten chłodnik mam od koleżanki. To ciekawy pomysł na oryginalne wykorzystanie arbuza.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Beata Arabasz-Chmara, Mielec
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 50min

Składniki

● 1 kg arbuza
● 50 dag malin
● 1/2 szkl. mleka skondensowanego
● 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
● 2 łyżki cukru
● płatki śniadaniowe do dekoracji
● op. cukru waniliowego

Sposób przygotowania przepisu:

Arbuzowo-malinowa

  • 1. Maliny płuczemy pod bieżącą
    wodą i osączamy. Z miąższu
    arbuza usuwamy pestki
    i kroimy go na mniejsze kawałki.
    Dodajemy 40 dag malin,
    miksujemy. Mieszając, wlewamy
    śmietanę i mleko. Ciągle
    mieszając, wsypujemy cukier.
    Wlewamy 2 szklanki przegotowanej zimnej wody. Mieszamy
    i wstawiamy do lodówki.
  • 2. Gotową zupę rozlewamy do
    talerzy, a każdą porcję dekorujemy
    malinami i płatkami śniadaniowymi.
PPWS_03-2010

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

arbuzMalinyOWOCOWE PRZYSMAKI
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chłodnik jagodowo owocowy

Dodane przez: Kuchnia Ilony

Chłodnik jagodowo malinowy

Doskonały deser, smaczny obiadek...

Malinowa z kluskami

Dodane przez: RedakcjaPP

Malinowa z kluskami

Moja rodzina lubi dobrze zjeść,...

Zupa malinowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Malinowa zupa po skandynawsku.

Kiedy w ogrodzie dojrzewają maliny,...

image-233sx2d

Dodane przez: Konto nieaktywne

Barszcz czerwony z sokiem malinowym

Pyszny i bardzo aromatyczny barszcz...

Chłodnik dyniowo-malinowy z migdałami

Dodane przez: AgaAga

Chłodnik dyniowo-malinowy z migdałami

Dynia świetnie smakuje zarówno...

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy  z imbirem, trawą cytrynową i bazylią podawany z serem bałkańskim

Dodane przez: Ewa Mróz

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy z imbirem,...

W upalne dni chętnie sięgamy po...