Ciasto arbuzowa pianka

0 (0 ocen)

Kilka składników i mamy pyszny deser.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki śmietany 30 %
    3 galaretki truskawkowe
    ok 2 kg arbuza
    1/2 opakowania okrągłych biszkoptów

Ciasto arbuzowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • arbuzowa pianka 1. 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i przestudzić, ok 25 dag arbuza zmiksować po odmierzeniu powinna wyjść 1 szklanka arbuzowego musu, śmietanę ubić na sztywno i do ubitej dodać arbuzowy mus i po wymieszaniu połączyć z galaretką. Przygotowaną piankę wstawić do lodówki, aby lekko zgęstniała.
  • arbuzowa pianka 2. Dno małej tortownicy wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć spód z biszkoptów, następnie wylać gęstniejącą piankę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
    Pozostałego arbuza pokroić w dość sporą kostkę przy okazji usuwając z nich nadmiar pestek, kiedy pianka zastygnie na jej wierzchu ułożyć kostki arbuza i zalać gęstniejącą trzecią galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy