Zupa jarzynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja rodzina uwielbia zupy w każdej postaci... zabielane, kremy, które oczywiście wyjdą z pod mojej ręki.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 3 l. wody
    1 udko z kurczaka
    2 kostki rosołowe drobiowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    2 marchewki
    1 pietruszka
    0,5 selera
    5-6 ziemniaków
    0,5 główki kalafiora
    0,5 puszki zielonego groszku konserwowego
    przyprawy:(koperek, liście pietruszki, liść lubczyku, tymianek, bazylia, majeranek)
    przyprawa typu vegeta

Zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z udkiem, dodając kostki rosołowe, ziele angielskie i liść laurowy. Marchewki obrać, jedną przekroić na pół lub w krążki, a drugą pokroić w małą kostkę. Pietruszkę obrać i pociąć w krążki, a seler w kosteczkę. Jarzyny dodać do zupy i gotować do momentu aż zmiękną ok. 15 min.
  • 2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kalafior oczyścić i pociąć w różyczki, natomiast groszek zielony osączyć z zalewy na sitku. Do wywaru dodać ziemniaki i gotować ok. 10 min. Potem wrzucić kalafior i groszek. Doprawić do smaku vegetą i pozostałymi przyprawami. Podając posypać świeżym koperkiem i pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy