Zupa grochowa.

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zupa jest idealna na chłodne dni.Jest bardzo sycąca.

  • 10 min

Składniki:

  • •200 g łuskanego grochu
    •250 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler),
    •300 g ziemniaków, pokrojonych w średnią kostkę
    •30 dag. boczku wedzonego
    •50 g cebuli, drobno pokrojonej
    •30 g mąki
    •1 łyżka oleju roślinnego
    •2 ząbki czosnku
    •1 łyżka majeranku
    •sól i pieprz

Zupa grochowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pogotowac około 20 min. w 2 ,5 litrach wody.Wyjąć.Do wywaru dodac włoszczyzne,groch i gotowac do miekkości.Warzywa wyjąc pokroic w kostke,dodac ziemniaki.Cebule podsmażyc na oleju,dodac do zupy.Boczek pokroic w kostke,podsmazyc chwile i tez dodac do zupy.Czosnek przecisnac przez praske.Zupe przyprawic do smaku,dodac majeranek i czosnek i chwile jeszcze pogotowac.

Porady

Następnego dnia zupa zgestnieje wiec mozna dolac wody aby ja troche rozcieńczyc.

Komentarze

Podobne przepisy