Zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czosnkowa zupa ma specyficzny smak - uprzedzam, że nie każdy się w niej rozsmakuje. Jest natomiast bardzo zdrowa i rozgrzewa! Przepis w sam raz na zbliżające się miesiące.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 litr rosołu drobiowego
    6-8 ząbków czosnku
    3 ziemniaki
    1 mała cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka majeranku
    szczypta mielonego kminku
    szczypta pieprzu
    5 dag parmezanu
    sól do smaku

Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar ugotować według własnego przepisu.
    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującego się wywaru (bez mięsa). Dodać ziemniaki, kminek, pieprz i sól oraz podzielone na cząstki mięso z obranych kości.


  • 2. Gotować 10 minut, a następnie dodać majeranek oraz czosnek i gotować kolejne kilka minut., aż ziemniaki będą miękkie. Przed wlaniem zupy do talerzy położyć na dnie tarty parmezan lub szynkę pokrojoną w cienkie plasterki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy