Czosnkowa zupa ma specyficzny smak - uprzedzam, że nie każdy się w niej rozsmakuje. Jest natomiast bardzo zdrowa i rozgrzewa! Przepis w sam raz na zbliżające się miesiące.
60 min
Składniki:
1 litr rosołu drobiowego
6-8 ząbków czosnku
3 ziemniaki
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
szczypta mielonego kminku
szczypta pieprzu
5 dag parmezanu
sól do smaku
Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wywar ugotować według własnego przepisu.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać. Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującego się wywaru (bez mięsa). Dodać ziemniaki, kminek, pieprz i sól oraz podzielone na cząstki mięso z obranych kości.
2.Gotować 10 minut, a następnie dodać majeranek oraz czosnek i gotować kolejne kilka minut., aż ziemniaki będą miękkie. Przed wlaniem zupy do talerzy położyć na dnie tarty parmezan lub szynkę pokrojoną w cienkie plasterki.
Komentarze