Żeberka pieczone w marynacie miodowo-musztardowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mięciutkie mięsko o słodko-pikantnej nucie. Powstałym sosem można polać ziemniaczki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5kg żeberek wieprzowych extra
    - 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    - 2 łyżki miodu
    - 2 łyżki oleju
    - przyprawy: łyżka majeranku, po łyżeczce pieprzu, papryki ostrej i słodkiej i soli
    - 7 ząbków czosnku
    - duża cebula
    - pół papryki czerwonej

Żeberka pieczone w marynacie miodowo-musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka 1. Przygotować marynatę i dokładnie wymieszać w niej przygotowane żeberka. Odstawić na kilka godzin lub całą noc. Następnie przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego i powciskać pomiędzy warzywa. Wystawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190°C (góra-dół) przez 1,5h pod przykryciem. Jak już mięso będzie robić się miękkie, odkryć i włączyć opcję grill na jakieś 10min dla przyrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy