Prosta i tania a do tego efektownie wygląda. Polecam.
60 min
Składniki:
Składniki na 3 porcje:
5 średniej wielkości cebul
3 ząbki czosnku
duża łyżka masła
1 l bulionu
3 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka ziół prowansalckich
sól do smaku
natka pietruszki
3 kromki chleba tostowego
starty ser do posypania
Zapiekana zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obieram. Cebulę kroję w piórka. Czosnek przeciskam przez praskę. W rondelku roztapiam masło i dodaję czosnek, po chwili dokładam cebulę.
Szklę na małym ogniu często mieszająć. Następnie dodaję paprykę słodką i kurkumę.
Podlewam bulionem, dodaję resztę przypraw i gotuję aż cebula zmięknie.
Trwa to około 30 minut.
Zupę przelewam do kokilek, posypuję starym serem, natką pietruszki oraz przykrywam kromką chleba. Zapiekam w piekarniku ok.20 minut w 150st.
Komentarze