Zapiekana zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ostatnio w pewnej restauracji po raz pierwszy jadłam przepyszną zupę cebulową. Zauroczyła mnie, więc postanowiłam przygotować ją samodzielnie, według własnego smaku. Wyszła cudownie!

  • 50 min

Składniki:

  • 800 g cebuli
    2 marchewki
    ćwiartka selera
    skrzydełka z kurczaka
    ząbek czosnku
    łyżka masła
    3 łyżki oliwy z oliwek
    100 ml wytrawnego czerwonego wina
    żółty ser
    kilka kromek bagietki
    liść laurowy, ziele angielskie
    pieprz ziołowy
    sól
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Przystawki

Zapiekana zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 1 litra wody zagotować bulion na skrzydełkach z kurczaka, dodając s\tarte na tarce o grubych oczkach marchew i seler. Dodać również liść laurowy, ziele angielskie i posolić do smaku.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W garnku roztopić masło z oliwą z oliwek i zeszklić cebulę od czasu do czasu mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • 3. Do podsmażonej cebuli wlać wino i zamieszać. Następnie dodać wcześniej przygotowany bulion warzywny. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
  • 4. Kromki bagietki natrzeć czosnkiem i opiec na złoty kolor na patelni bądź w piekarniku. Do żaroodpornej miseczki wlać zupę, przykryć grzanką. Posypać tartym serem lub duży plaster sera położyć na grzankę. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut, aż ser się roztopi. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Podawać prosto z piekarnika. Smacznego !

Porady

Bulion może być również na wołowinie. Zamiast wina może być użyty koniak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować